Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου.! Από εδώ φιλοδοξώ να ενημερώνω όλους τους συναδέλφους άμεσα και αξιόπιστα για τα εκπαιδευτικά θέματα του νομού μας και όχι μόνο. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στην φωτογραφία μου

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Ενημερωτικό σημείωμα Φεβρουαρίου Νο1. 22-02-2019


ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΠΕ ΠΕΛΛΑΣ
ΤΗΛ. 6971590711 & 6974794988

Ιστοσελίδα: diamantopouloshlias.blogspot.com

Γιαννιτσά, 19-02-2019



Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ακολουθεί η ενημέρωση για τον μήνα Φεβρουάριο σχετικά με τα:
                
            
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ ΠΕΛΛΑΣ

Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2019 τα θέματα που απασχόλησαν το ΠΥΣΠΕ Πέλλας ήταν αρκετά όπως:

  • Ανατοποθετήσεις εκπαιδευτικών.
  • Προτάσεις - τροποποιήσεις συμπλήρωσης του υποχρεωτικού ωραρίου εκπαιδευτικών µε διοικητικό έργο ή ενισχυτική διδασκαλία.
  • Εξέταση αιτήσεων αναγνώρισης συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.
  • Εξέταση αιτήσεων χορήγησης άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.
  • Στις περιπτώσεις μακροχρόνιων αδειών απουσίας, ορίστηκαν αναπληρώτριες Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων.
  • Έγινε βαθμολογική αναγνώριση δύο αδιάσπαστων τίτλων σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου.
  • Αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία ενός μόνιμου εκπαιδευτικού ΠΕ70-Δασκάλων.
  • Κατάταξη αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα Μισθολογικά Κλιμάκια του Ν.4354/2015 (ΦΕΚ176Α).
  • Κατατέθηκε πρόταση για απόσπαση και τοποθέτηση εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ86-Πληροφορικής στη θέση Υπεύθυνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.
  • Συντάχθηκε και αναρτήθηκε ο πίνακας των  υποψηφίων οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής Υπεύθυνου Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού.
  • Μετά από αίτηση ανάκλησης του μοναδικού υποψηφίου κατατέθηκε πρόταση για απόσπαση εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής στη θέση Υπεύθυνου Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο αλλά και στο συμπιεσμένο αρχείο με τίτλο « Ενημερωτικά Σημειώματα Συνεδριάσεων του ΠΥΣΠΕ Πέλλας 2019»


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Γενικότερα θέματα της εκπαιδευτικής επικαιρότητας του μήνα Φεβρουαρίου για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά κάνοντας κλικ πάνω στους αντίστοιχους  τίτλους.


       Τα αποτελέσματα της κλήρωσης της Α’ φάσης υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα της 5ης περιόδου επιμόρφωσης Β1 επιπέδου ΤΠΕ ανακοινώθηκαν.
       Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η Β’ φάση υποβολής και επικαιροποίησης αιτήσεων, με στόχο τη συμπλήρωση προγραμμάτων που δεν έλαβαν τον απαιτούμενο αριθμό αιτήσεων για να υλοποιηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται:

  • οι εκπαιδευτικοί που δεν κληρώθηκαν ή είναι επιλαχόντες σε προγράμματα (ιδίως, εκείνοι που είναι σε θέσεις του καταλόγου επιλαχόντων με μικρή πιθανότητα επιλογής), καθώς και
  • άλλοι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, όπως για παράδειγμα, όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση κατά την Α’ φάση,
έως και την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2018 στις 16:00, να ενημερωθούν για τα προγράμματα αυτά και να καταλάβουν (με σειρά χρονικής προτεραιότητας) μία από τις διαθέσιμες, κενές θέσεις, επικαιροποιώντας την αίτησή τους ή υποβάλλοντας νέα αίτηση.


Έπειτα από σειρά αιτημάτων του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14/2/2019, συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • Η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τους νέους δήμους όπου θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για το σχ. Έτος 2019-2020. 
  • Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών 
  • Τριμελείς ομάδες υποστήριξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
  • Προγραμματισμός και αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου.


Στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα εντάσσονται όλοι οι Δήμοι της χώρας στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019 – 2020.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να εκδώσει την υπουργική απόφαση μέχρι τις 15 Μαρτίου. Σ’ αυτήν δήλωσε ότι θα περιλαμβάνονται οι Δήμοι με ομόφωνες αποφάσεις των τριμερών επιτροπών καθώς και οι Δήμοι όπου υπάρχει πλειοψηφία στις τριμερείς και έχει πιστοποιηθεί η επάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής. Πρόκειται για 100 περίπου δήμους ακόμη (συνολικά 285 επί των 325, συνυπολογίζοντας τους 184 περσινούς).

Σύμφωνα με τα παραπάνω αναμένεται για το σχολικό έτος 2019-2020 η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής σε ολόκληρο τον Νομό Πέλλας.

Στους Δήμους Πέλλας, Έδεσσας και Σκύδρας υπήρξαν θετικές εισηγήσεις από τις τριμερείς επιτροπές με πλειοψηφικές αποφάσεις, δύο (του Διευθυντή Εκπαίδευσης και του αντίστοιχου Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.) έναντι μίας (του αντίστοιχου Δημάρχου) και αναμένεται η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής για το σχολικό έτος 2019-2020.

 Στον Δήμο Αλμωπίας, όπου υπήρξε ομόφωνη απόφαση της αντίστοιχης τριμερούς επιτροπής, εφαρμόστηκε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή από το σχολικό έτος 2018-2019. 


       Τέθηκε το ζήτημα της προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π. σχετικά με τους 4.500 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, την αναλογική, με βάση τις προσλήψεις αναπληρωτών, κατανομή τους σε βαθμίδες και κλάδους καθώς και την έμπρακτη δέσμευση για τους 10.500 διορισμούς που έχει εξαγγείλει το υπουργείο, αν και η Δ.Ο.Ε. πιστεύει ότι είναι λίγοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, όπως αποδεικνύουν οι προσλήψεις αναπληρωτών κάθε χρόνο.
       Ο Υπουργός απάντησε ότι προχωράει η διαδικασία από τον Α.Σ.Ε.Π. ώστε να υπάρξει προκήρυξη διορισμών στην ειδική αγωγή στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου ενώ η κατανομή δεν θα υπάρχει τώρα στην προκήρυξη.
       Όσον αφορά την κατανομή που θα ακολουθήσει είναι αυτονόητο ότι ο  μεγαλύτερος αριθμός διορισμών θα γίνει στην πρωτοβάθμια και με αναλογική κατανομή, αφού εκεί προσλαμβάνονται κάθε χρόνο οι περισσότεροι αναπληρωτές.
       Σε σχέση με τους 10.500 διορισμούς για τα έτη 2020 και 2021, η απάντηση του Υπουργού ήταν πως υπάρχει ήδη επικοινωνία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τις επόμενες μέρες μπορεί να υπάρχει εξέλιξη στο ζήτημα της ενδεχόμενης «προνομοθέτησης» των διορισμών αυτών.
       Για το ζήτημα της πρόσληψης αναπληρωτών το Σεπτέμβριο, εάν δεν προλάβει ο Α.Σ.Ε.Π. να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες, η απάντηση που δόθηκε ήταν αυτό προβλέπεται από τον νόμο (δηλαδή, εφόσον δεν προλάβει ο Α.Σ.Ε.Π. να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ελέγχου, θα παραταθεί για ένα (1) χρόνο η ισχύς των υφιστάμενων πινάκων ώστε να πραγματοποιηθούν κανονικά οι προσλήψεις των αναπληρωτών το Σεπτέμβριο. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τόνισε την ανάγκη κανένας αναπληρωτής να μην βρεθεί χωρίς δουλειά τον Σεπτέμβριο.


       Η πολιτική ηγεσία αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα που υπάρχει στον συντονισμό και την τεράστια αναστάτωση που έχει προκληθεί στις σχολικές μονάδες, δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας των ομάδων αυτών μέχρι να αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες για την πλήρη ενημέρωση και ουσιαστική ενίσχυση των συναδέλφων, στην πλήρη ενημέρωση Κ.Ε.Σ.Υ., ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και σχολείων και την οργάνωση κεντρικού σχεδιασμού λειτουργίας ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα διαφορετικής αντιμετώπισης των περιστατικών από το κάθε Κ.Ε.Σ.Υ.
      

       Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας ήταν, πως ούτε από το νόμο ούτε από την υπουργική απόφαση προβλέπεται η υποχρεωτική ενσωμάτωση των παρατηρήσεων των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου στις εκθέσεις του συλλόγου διδασκόντων. Θεωρεί, επίσης, ότι περιγράφεται στον νόμο ο περιορισμός του ρόλου του σχολικού συμβουλίου σε ζητήματα της αρμοδιότητάς του, δίχως καμία εμπλοκή με το παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών. Σε σχέση με την πρότασή μας για ενσωμάτωση των όποιων αξόνων αποφασιστούν, έπειτα από συζήτηση με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, σε νόμο, ο Υπουργός απάντησε ότι την βλέπει θετικά και θα αποτελέσει αντικείμενο παραπέρα συζήτησης.
       Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε, επίσης, ζητήματα που ταλαιπωρούν πολλούς εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας προβλήματα στο εκπαιδευτικό έργο, όπως οι μηνύσεις που έχει υποβάλει η πυροσβεστική κατά διευθυντών σχολικών μονάδων σε σχέση με το σύστημα πυρασφάλειας (κάτι που ανήκει στην αρμοδιότητα των Δήμων) καθώς και της διενέργειας υγειονομικών ελέγχων στις σχολικές μονάδες (τελευταίο περιστατικό στα νηπιαγωγεία της Ζακύνθου) με τρόπο που αντίκειται στη νομοθεσία (Π.Δ. 79) και δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες στη λειτουργία των σχολείων (όπως η πλημμελής επιτήρηση των μαθητών). Και για τα δυο ζητήματα  η στάση του Υπουργείου ήταν θετική αλλά δεν αρκεί αυτό αφού απαιτούνται σαφείς οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες καθώς και συζητήσεις με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας ώστε να σταματήσουν οι απαράδεκτες αυτές καταστάσεις.


     Σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης με την οποία, για πρώτη φορά, ορίστηκε το θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο που έδωσε τη δυνατότητα λειτουργίας Συστήματος Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ορίστηκαν τα πρώτα 912 Δημοτικά Σχολεία που εντάχθηκαν στο Δίκτυο.
     Προκειμένου το Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών  να διευρυνθεί  με εγγραφές νέων μελών, το Υπουργείο Παιδείας καλεί με εγκύκλιό του τις σχολικές μονάδες οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις, να υποβάλλουν αίτημα εγγραφής τους στο Δίκτυο.


     Ψηφίστηκε στη Βουλή, 20/02/2019, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Τροπολογία 1946/47 8.2.2019 , που περιλαμβάνει τη διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, ή μέλη του Ε.Ε.Π. ή μέλη του Ε.Β.Π. να λαμβάνουν άδεια ανατροφής τέκνου μετ αποδοχών, διάρκειας έως 3 μηνών και 15 ημερών, αποκλειστικά μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας του άρθρου 11 του νόμου 2874/2000.
     Μάλιστα το χρονικό διάστημα της άδειας λογίζεται ως χρόνος διδακτικής υπηρεσίας και ως χρόνος ασφάλισης.
     Τώρα αναμένουμε μετά κάποιες ημέρες ο νόμος να δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. και ακολούθως να υπάρξει Εφαρμοστική Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, ώστε η πρόβλεψη του νόμου να μπορέσει να εφαρμοσθεί.


       Θετική εξέλιξη υπήρξε από την παρέμβαση του ΔΣ της ΔΟΕ στη συνεδρίαση της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
       Το κλιμάκιο του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παρευρέθηκε στη  συνεδρίαση της Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το ζήτημα της μη πραγματοποίησης διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών καθώς και την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μονίμων.
       Στόχος της Αναφοράς είναι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της αποκατάστασης όλων των παραπάνω, με τελικό στόχο την επίτευξη της πραγματοποίησης των χιλιάδων διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση.
       Η παρέμβαση είχε άμεσο αποτέλεσμα καθώς εστάλησαν επιστολές από την επιτροπή στα τρία υπουργεία: Παιδείας, Εργασίας και Οικονομικών σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ή ελληνική κυβέρνηση ώστε να εναρμονιστεί με τις κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες παραβιάζονται κατά τα μνημονιακά χρόνια.

Πάντα στη διάθεσή σας

Διαμαντόπουλος Ηλίας

Αιρετός όλων των συναδέλφων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου