Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου.! Από εδώ φιλοδοξώ να ενημερώνω όλους τους συναδέλφους άμεσα και αξιόπιστα για τα εκπαιδευτικά θέματα του νομού μας και όχι μόνο. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στην φωτογραφία μου

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Συνέντευξη του προέδρου της Δ.Ο.Ε Θανάση Κικινή. Απαντήσεις σε 12 ζητήματα έδωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στη συνάντηση με τη ΔΟΕ.

Θ. Κικινής: Η έμπρακτη υλοποίησή των απαντήσεων της υφ. Παιδείας καθώς και η στάση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στο δημόσιο σχολείο είναι παράγοντες που θα καθορίσουν σημαντικά την στάση του κλάδου
Απαντήσεις σε 12  ζητήματα , έδωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στη συνάντηση με το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης , το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (Δ.Ο.Ε.) .



Ειδικότερα , όπως δήλωσε στο esos ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. Θανάσης Κικινής, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας το σύνολο των προβλημάτων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις θέσεις του κλάδου.
Η υφυπουργός Παιδείας  έδωσε της ακόλουθες απαντήσεις:
1. Προσλήψεις αναπληρωτών: Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα προσλήψεων αναπληρωτών, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, με αριθμό αναπληρωτών ανάλογο της περσινής χρονιάς (ίσως και αυξημένο), σε μια πρώτη μεγάλη φάση που θα καλύπτει περίπου το 70% των αναγκών.
2. Παράλληλη στήριξη: Στην παράλληλη στήριξη θα πραγματοποιηθούν, για την α/θμια εκπ/ση 6.205 προσλήψεις.
3. Νέοι  πίνακες ΑΣΕΠ: Οι προσλήψεις θα γίνουν σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ν.4589/2019 (παλαιοί πίνακες), νόμος τον οποίο έχει απορρίψει η Δ.Ο.Ε. ζητώντας την απόσυρσή του, ενώ θα εξεταστεί από νομική άποψη το τι θα πρέπει να γίνει μετά τη σύνταξη των νέων πινάκων από το Α.Σ.Ε.Π., κάτι που δεν προβλέπεται να συμβεί πριν τον Νοέμβριο.
4. Παράβολο: Υπάρχει θετική συζήτηση μεταξύ Υπουργείου και Α.Σ.Ε.Π. για τη σύγχυση που δημιουργήθηκε στο θέμα του παράβολου.
5. Ανάληψη υπηρεσίας ηλεκτρονικά:  Θα εξεταστεί από το Υπουργείο σοβαρά η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ανάληψης υπηρεσίας από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
6. Μειωμένο εισιτήριο  για τους αναπληρωτές: Θα είναι μειωμένο κατά 50% το αντίτιμο των  εισιτηρίων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στα ΚΤΕΛ.
7. Προβλήματα στέγασης εκπαιδευτικών: Από τη Δευτέρα  θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους δημάρχους των περιοχών όπου παρουσιάζονται προβλήματα στέγης για τους εκπαιδευτικούς στην κατεύθυνση της αποφυγής του φαινομένου των άστεγων εκπαιδευτικών, κάτι που είναι απαράδεκτο.
8. Δικαιώματα αναπληρωτών: Θα εξεταστεί το ζήτημα της εξίσωσης των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς και  η αποκατάσταση του ζητήματος που προκλήθηκε σε σχέση με τη διδακτική προϋπηρεσία των αναπληρωτριών συναδέλφων που έκαναν χρήση των βραχυχρόνιων συνδικαλιστικών αδειών που προβλέπονται στον Ν.1264/82.
9. Για τους διορισμούς στη Γενική Αγωγή: Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στη Γενική Αγωγή θα πραγματοποιηθούν για το σχ. έτος 2021-2022, δίχως να μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή το ερώτημα αν θα γίνουν με τον ισχύοντα ή νέο νόμο.
10. Δίχρονη  υποχρεωτική προσχολική  αγωγή και εκπαίδευση:  Εξετάζεται, αν και υπάρχουν δυσκολίες, η τροποποίηση της Κ.Υ.Α. που αφορά τους Δήμους που εξαιρούνται φέτος από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός τους με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα αρχίσει κύκλο συναντήσεων με τους δημάρχους των δήμων που εντάσσονται στην Τρίτη φάση εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, συναντήσεις στις οποίες ζήτησε να υπάρχει και η συμμετοχή της Δ.Ο.Ε.
11. Προγραμματισμός και αποτίμηση: Για το ζήτημα του προγραμματισμού και της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου για το οποίο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κατέθεσε τις ψηφισμένες θέσεις της 88ης ΓΣ του Κλάδου, απάντηση θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα.
12. Εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης - υπεύθυνος κτηρίου: Σε σχέση με τις δηλώσεις της η Υφυπουργός ανέφερε μετά τη συζήτηση που έγινε, ότι ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης θα είναι εκπαιδευτικός του σχολείου ο οποίος θα μπορεί να καλλιεργεί σχέση εμπιστοσύνης με τους μαθητές, να ανιχνεύει και να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων τους και ο οποίος, εξετάζεται η δυνατότητα να έχει ελάφρυνση στο ωράριό του ενώ σε ό, τι αφορά τον υπεύθυνο κτηρίου έγινε κατανοητό από την πολιτική ηγεσία ότι δεν μπορεί να είναι αρμοδιότητα εκπαιδευτικού.
Ο κ. Κικινής τόνισε στο esos ότι
Α. Το  Δ.Σ.  της Δ.Ο.Ε. αναμένει για όλα τα ζητήματα την υλοποίηση των απαντήσεων που δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στη βάση των θέσεων του κλάδου, καθώς και απαντήσεις σε αυτά που  δεν απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, άμεσα.
Β. Το σύνολο των απαντήσεων αλλά, κυρίως, η έμπρακτη υλοποίησή τους θα καθορίσει σημαντικά την παραπέρα στάση του κλάδου όπως αυτή θα αποφασιστεί από το Δ.Σ. καθώς και  από τις διαδικασίες βάσης, που θα πραγματοποηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Πηγή: esos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου