Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου.! Από εδώ φιλοδοξώ να ενημερώνω όλους τους συναδέλφους άμεσα και αξιόπιστα για τα εκπαιδευτικά θέματα του νομού μας και όχι μόνο. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στην φωτογραφία μου

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων – Μητρότητα – Συνυπηρέτηση Εκπαιδευτικών


ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΤΗΛ. 6971590711 & 6974794988
Ιστοσελίδα: diamantopouloshlias.blogspot.com


Γιαννιτσά, 14-02-2022



ΘΕΜΑ: «Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων – Μητρότητα – Συνυπηρέτηση Εκπαιδευτικών»


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά από ερωτήματα πολλών συναδέλφων, το Υπουργείο Παιδείας βγάζει συνεχώς εγκυκλίους και διευκρινίσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις άδειες των αναπληρωτών αλλά και των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ.

Πρόσφατα, σύμφωνα με την υπ αριθμ. Α2367/16-12-2021 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ακυρώθηκε η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που μείωνε σημαντικά τις άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και επανέρχεται η προηγούμενη εγκύκλιος που ίσχυε για τους υπόλοιπους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Η συγκεκριμένη απόφαση διορθώνει μια τεράστια αδικία που έγινε σε βάρος πολλών συναδέλφων που αναγκάστηκαν να μείνουν μακριά από τις οικογένειές τους πρέπει όμως να έχει αναδρομική ισχύ για ΟΛΟΥΣ.

Τα τελευταία δύο χρόνια μετά από 13 χρόνια αδιοριστίας έγιναν επιτέλους μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση. Το γεγονός της απουσίας διορισμών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι συνάδελφοι που εργάζονται ως αναπληρωτές ή διορίστηκαν να έχουν δημιουργήσει οικογένεια και να έχουν μικρά παιδιά ή επιθυμούν να γίνουν γονείς.

Οι περισσότεροι αναπληρωτές εργάζονται για αρκετά χρόνια, αναπληρώνοντας πολλές φορές τον ίδιο τους τον εαυτό ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, μακριά από το σπίτι τους με απίστευτες δυσκολίες και έξοδα, με αγωνία και αβεβαιότητα για το πότε, πού και για πόσο χρονικό διάστημα θα εργαστούν.

Πολλές φορές οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί αλλά και οι αναπληρωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο δίλημμα καθώς καλούνται να επιλέξουν ή τα παιδία και την οικογένειά τους ή τη δουλειά τους. Άλλες φορές απορρίπτουν εντελώς ακόμα και τη σκέψη να γίνουν γονείς ή οδηγούνται στην παραίτηση ή στην άδεια άνευ αποδοχών.

Είναι αδιανόητο σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας να μην δίνονται τα κατάλληλα κίνητρα σε νέους ανθρώπους ώστε να αποκτήσουν παιδιά και να μη στηρίζεται όσο πρέπει η μητρότητα.

Για τους παραπάνω λόγους, και όχι μόνο, είναι δίκαιη και κρίνεται απαραίτητη η εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μονίμων. Ορισμένες αλλαγές που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν άμεσα είναι:

Ø Η προστασία της μητρότητας με την παροχή 9μηνης άδειας ανατροφής για όλους τους Αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που γίνονται γονείς. Άδεια με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

Ø Η εξομοίωση των αδειών των αναπληρωτών με αυτές των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Ø Η συνυπηρέτηση σε ζευγάρια εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών.

Ø Μείωση του απαιτούμενου χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στη θέση τοποθέτησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, από δύο (2) σχολικά έτη σε ένα (1), με παράλληλη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης

Ø Φυσικά το βασικότερο αίτημα είναι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ.


Διαμαντόπουλος Ηλίας

Πάντα στη διάθεσή ΟΛΩΝ των συναδέλφων.!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου